Farewell party di playschool lil' Iman - Cerita Cinta Surirumah

Sunday, 3 December 2017

Farewell party di playschool lil' Iman

hi there, update hari ni mengenai farewell party playschool lil' Iman. well, Iman will move to the Chinese kindergarten next year for his full 2 years kindergarten. sob sob, gonna say goodbye to his playschool, the amazing PAPN Membakut (Pusat Anak Permata Negara Membakut). farewell party diadakan pada 18/11, selepas waktu Maghrib iaitu jam 7 malam. majlis perpisahan ni juga merupakan mungkin pertemuan terakhir di antara beberapa pelajar kerana ada pelajar yang sudah mula mengambil cuti panjang. dan lil' Iman akan mula bercuti selepas majlis graduasi yang bakal berlangsung pada 9/12/17.

Farewell party di playschool lil' Iman
Farewell party di playschool lil' Iman
abaikan clerical error pada tahun di dalam banner tu.
seharusnya 2017, tapi 2007 pula yang kena tampal kat banner tu.

acara dimulakan dengan pembuka bicara dari pengerusi majlis, kemudian di ikuti dengan sedikit bicara dari puan pengerusi permata, dan kemudian sedikit kata kata dari ketua pendidik, dan majlis seterusnya dimulakan dengan bacaan doa selamat.

selepas itu, persembahan anak anak permata. kumpulan pertama ialah anak anak permata 2 tahun bergabung bersama anak anak permata 3 tahun, diikuti dengan anak anak permata 4 tahun (kumpulan 1 - group Iman di bawah jagaan Cikgu Ayu) dan kemudian anak anak permata 4 tahun (kumpulan 2 - di bawah jagaan Cikgu Rozie).

Farewell party di playschool lil' Iman
Farewell party di playschool lil' Iman

anak anak permata berusia 4 tahun ni, buat persembahan untuk majlis graduasi mereka, so kira ni sebahagian dari latihan memberanikan diri untuk majlis sebenar nanti. semangat lil' Iman pegang mikrofon. ekceli, persembahan group lil' Iman ni melibatkan ucapan dan nyanyian, so setiap anak anak ada part masing masing untuk berucap. lil' Iman nampak yakin berucap malam tu ... erk, ekceli lil' Iman mmg sukar nak dipisahkan kalau nampak mikrofon. 

Farewell party di playschool lil' Iman
Farewell party di playschool lil' Iman

yang ni pula anak anak permata 4 tahun group Cikgu Rozie. untuk group ni, mereka menyanyikan dua buah lagu. lagu Baby Shark dan lagu Rasa Sayang ... memang happening malam tu semua ikut sama nyanyi lagu baby shark yang tengah hangat viral di pasaran .... tapi gegirl jer lah yang happy nyanyi, yang boys dua orang tu boleh pula nangis coz tak nampak daddy dorang kat depan ... ok daddies, lepas ni korang kena duduk depan depan ... hehe, mcm biasa barisan depan memang mak mak yang conquer.

Farewell party di playschool lil' Iman
Farewell party di playschool lil' Iman

ni parents anak anak permata membakut ... yang mak mak duduk memang meriah ... yang bapa bapa memang suka duduk nun jauh di belakang, tak pun duduk kat luar bangunan ...

Farewell party di playschool lil' Iman
Farewell party di playschool lil' Iman

dah siap buat persemabahan, so terus lah ke acara berikutnya ... iaitu acara nak bagi hadiah. I is suka bab bab hadiah ni ... ingat tak hari tu mrs pip ada share entry pasal lil' Iman final year project bertemakan kenderaan / pengangkutan? final project lil' Iman tu dapat tempat ke-3, yeah! mak suka coz dapat hadiah! ... amboi, mrs pip ni .... 

kalau kat playschool lil' Iman ni, hadiah dia memang lain dari kebiasaan ... kalau selalu dapat sijil or piala, kat sini hadiah dia lebih praktikal. kat sini hadiah memang mak mak suka. dapat beras, minyak, tepung, gula, garam. pendek kata barangan keperluan dapur. jimat duit nak beli minyak masak kalau dapat sebotol dua kan ...

Farewell party di playschool lil' Iman
Farewell party di playschool lil' Iman

lepas tu, ada pengumuman pelajar cemerlang mengikut umur dan kelas masing masing! kategori pelajar cemerlang ni, terasa terlalu awal untuk diperkenalkan untuk pelajar di bawah 5 tahun. ni sekadar pendapat peribadi, jangan kecam mrs pip. sukar untuk menilai pencapaian seseorang pelajar yang terlalu muda, dan kita letakkan dia dalam kategori pelajar cemerlang. dan satu lagi, terasa terlalu awal kita MEMBEBANKAN anak anak kita untuk memikul 'ANUGERAH' ini, ianya agak berat. bagaimana kalau tahun akan datang, mereka tak cemerlang? sedikit sebanyak pasti kita akan terkesan.

bila nampak anak anak diberikan anugerah pelajar cemerlang pada usia awal, ada masanya mrs pip berfikir alangkah baiknya kalau anak anak kita tidak diberi/dikenalkan 'pengasingan' kategori terlalu awal. alangkah baiknya kalau anak anak kita cukup sekadar belajar dan bermain di playschool. dan cukup sekadar kita membaca laporan perkembangan anak anak kita untuk tahu kelemahan dan kelebihan anak anak, tanpa mewujudkan sebarang bentuk kategori anugerah.

pendapat kita pasti berbeza-beza, apapun mrs pip ucapkan syabas kepada semua pelajar cemerlang. dan walaupun Iman diumumkan malam tu sebagai pelajar cemerlang, deep down in my heart, yes I am HAPPY but I have big fat WORRY too.

Farewell party di playschool lil' Iman
Farewell party di playschool lil' Iman

semua anak anak permata juga mendapat cenderamata dari playschool, iaitu tuala bersulam nama sendiri dan nama penuh playschool serta ada lencana sekolah ... yang girls dapat pink towel, boys pula dapat blue towel. thanks permata playschool, sediakan tuala sulam yang cantik.

Farewell party di playschool lil' Iman
Farewell party di playschool lil' Iman

farewell party ni ada tema ekceli, tapi ramai yang tak ikut tema. muehehe. temanya hitam merah formal  english style. tapi ada mrs pip nak kisah tema ni? kisahlah juga, tapi nak buat macam mana, takkan nak beli baju semata mata nak pakai sekali saja kan, so kita mix n match sajalah ... kalau boleh, cikgu siap suruh bapa bapa pakai suit. ambik kau! ... rasa mcm nak kawin pun ada bila fikir nak pakai suit kan ... keluarga Casey yang paling dekat dengan tema yang diberikan. 

Farewell party di playschool lil' Iman
Farewell party di playschool lil' Iman

lepas tu, tengok jam dah boleh makan dah ... so kita makan dulu. lapar lah ... anak anak pun lapar... time makan tak da nak ambil gambar, semua busy mengunyah ... lagipun bateri kamera mrs pip totally depleted malam tu ... jadi, terpaksa tukar jurukamera ... kerjakan cikgu Ain untuk ambil gambar malam tu pula ganti mrs pip ....

Farewell party di playschool lil' Iman
Farewell party di playschool lil' Iman

cikgu Ain yang sentiasa manis dgn senyuman

dah kenyang semua, kita sambung pula dengan acara cabutan tukar-tukar hadiah. ni semua parents join termasuk cikgu cikgu sekalian. hadiah terpulang nak bagi apa, tapi syaratnya mestilah bernilai lebih dari RM20.00, dan semua resit WAJIB dilekatkan pada hadiah tersebut. bagus juga idea macam ni, so at least kita tau lah hadiah kita ni semua setara nilainya ... mrs pip dapat hamper makanan ringan, sekali buka, nilai resit tu hampir RM50.00! thanks family yang sediakan hamper tersebut. 

Farewell party di playschool lil' Iman
Farewell party di playschool lil' Iman

lepas tu ingat dah habis dah ... eh, sabar la dulu, ada lagi hadiah nak bagi ni .. since ada few parents dapat cari sponsor untuk sediakan hamper, so malam tu, setiap family juga membawa pulang hamper percuma daripada para sponsors. sponsor ni ada yang disediakan sendiri oleh beberapa family, tapi ada yang disponsor oleh orang luar hasil carian parents yang lain. thanks parents yang lain coz berusaha untuk dapatkan extra hamper untuk semua family bawa balik sorang satu. so malam tu tiada family yg balik dengan tangan kosong.

Farewell party di playschool lil' Iman
Farewell party di playschool lil' Iman

kek perpisahan khas untuk anak anak 4 years
gambar pre-convo you ols

Farewell party di playschool lil' Iman
Farewell party di playschool lil' Iman

selesai acara bagi bagi hadiah ni, ada pula acara potong kek perpisahan untuk anak anak 4 tahun. syahdu la ... sedih juga bila tau budak budak ni tahun depan no more di playschool. mrs pip dengar cuma ada satu dua yang akan stay untuk permata 5 tahun, tapi yang lain semua akan berpindah, termasuklah lil' Iman .... apapun, mrs pip doakan yang baik baik untuk semua anak anak permata, sampai jumpa lain di lain waktu.

Farewell party di playschool lil' Iman
Farewell party di playschool lil' Iman

dan seperti biasa, takkan sah kalau tiada bergambar beramai ramai selepas habis majlis kan ... mestilah nak ada gambar kenang kenangan juga ... malam tu, semua muka happy, padahal dah larut sangat kitorang siap habis acara, almost 11 pm. 

sebelum gerak balik rumah, seperti biasa, kitorang semua bersihkan kawasan sekolah dulu terutamanya bahagian ruang balkoni yang digunakan sebagai ruang makan, dan semua perabot dalam kelas di susun semula seperti biasa. lepas tu baru kitorang balik. dan time nak balik tu, hujan mula turun. maybe hujan tu mewakili sudut hati kami yang terasa sedikit sedih kerana ada yang akan berpisah selepas ini. apapun,we LOVE PAPN Membakut ...

banyak kenangan tercoret di sini, yang tinggal pasti hanya memori, namun itulah lumrah kehidupan. yang  bertemu pasti akan berpisah bila tiba saat waktunya.

thanks for reading. dan mrs pip nak jemput korang semua sudi sudi join OHSEM GIVEAWAY BY MRS PIP, giveaway ni akan tamat pada 6/12/17.

klik banner utk join. TQ

cheers.

2 comments: