Kembara Jom Jimat Elektrik - Cerita Cinta Surirumah

Saturday, 19 August 2017

Kembara Jom Jimat Elektrik

hi there,

dapat saja bil elektrik, terus tengok jumlah bil penggunaan bulan lepas. hurm ... mcm tu lah setiap bulan, tengok bil, amaun tak susut susut lah juga, kadang kadang tu makin bertambah. bil elektrik korang semua mahal ke tak? dengar dengar ada yang cecah sampai beratus ratus ringgit!

mak oi, mrs pip ni yang cecah lebih RM50.00 sebulan pun dah merungut, tak boleh nak bayang yang cecah ratusan ringgit tu ;( .... best juga kalau ada program kesedaran jimat elektrik macam kat Telok Panglima Garang ni kan ... memang thumbs up la dengan adanya kempen sebegin T_T i loike.

......................................................

TELOK PANGLIMA GARANG, 27 JULAI 2017 – Seramai 26 orang pelajar dan 3 guru pembimbing dari SMK Telok Panglima Garang (SMKTPG), Kuala Langat, Selangor telah berkunjung ke Taman Seri Medan yang terletak di Telok Panglima Garang untuk menjalankan program Kembara Jom Jimat Elektrik sempena pertandingan Toyota Eco Youth (TEY) 2017SMKTPG dipilih mewakili negeri Selangor dalam program tersebut di peringkat kebangsaan. Kumpulan pelajar dari SMKTPG yang dikenali sebagai Team Eco Panglima ini telah menjalankan program Kembara Jom Jimat elektrik selama 3 bulan. 


jimat elektrik, smk telok panglima garang, jom jimat elektrik, toyota eco youth, team eco panglima
Team Eco Panglima bersama guru pembimbing, Pn. Norazimah yang berdiri dua dari kanan


Meningkatkan kesedaran kepada penduduk tentang kepentingan menjimatkan elektrik


Tujuan program Kembara Jom Jimat Elektrik ini adalah untuk meningkatkan kesedaran kepada penduduk Taman Seri Medan tentang kesan penggunaan elektrik yang berlebihan kepada alam sekitar. Kesan penggunaan elektrik yang berlebihan ini membawa kepada pemanasan sejagat. 

Menjadi tanggungjawab Team Eco Panglima untuk memberi kesedaran kepada penduduk setempat akan kesan negatif penggunaan elektrik yang berlebihan ini disamping memberi tips menjadi pengguna yang bijak kepada penduduk Taman Seri Medan. 



jimat elektrik, smk telok panglima garang, jom jimat elektrik, toyota eco youth, team eco panglima
Bersama salah seorang penduduk Taman Seri Medan ketika menjalankan soal selidik

Pn. Norazimah Abd Talib selaku guru pembimbing Team Eco Panglima berkata, "Kami telah menyebarkan risalah tentang penggunaan serta kepentingan penjimatan elektrik kepada para penduduk di Taman Sri Medan tersebut. Disamping itu, kami juga menerangkan cara-cara untuk menjimatkan elektrik, seterusnya mengurangkan kadar bayaran bil elektrik."


jimat elektrik, smk telok panglima garang, jom jimat elektrik, toyota eco youth, team eco panglima
Bunting Kembara Jom Jimat Elektrik di Taman Seri Medan
"Melalui pemerhatian dan maklumat yang kami peroleh ketika pertama kali beramah mesra bersama para penduduk Taman Sri Medan, kadar bayaran bil elektrik mereka mencecah RM200 - RM500. Walau bagaimanapun, kami telah mencadangkan beberapa langkah untuk mengurangkan jumlah bil tersebut. Lawatan kali kedua pada bulan Julai, kami memperoleh keputusan yang agak mengejutkan di mana terdapat penduduk yang berjaya mengurangkan jumlah bil mereka daripada RM500 kepada RM200 ke atas dengan menggunakan langkah-langkah yang dicadangkan oleh kami."

Sedikit tips yang dikongsi bersama program kembara jom jimat elektrik:-

Matikan suis dan tanggalkan plug yang tidak digunakan
Tetapkan suhu pendingin hawa 25°C dan sesuai dgn luas bilik
Pastikan lampu yang digunakan dari jenis cekap tenaga
Elakkan penggunaan screen saver dan matikan suis monitor kalau tidak digunakan
Kalau hendak menggosok pakaian, hendaklah digosok dalam kuantiti yang banyak

Beliau mengakhiri wawancara dengan berharap agar lebih ramai lagi penduduk dapat mengurangkan kadar bayaran bil elektrik di samping dapat mengurangkan kesan penggunaan elektrik yang berlebihan kepada alam sekitar. 


......................................................

all the best buat team Kembara Jom Jimat Elektrik, semoga ianya membawa banyak manfaat kepada semua yang terlibat ...


p/s: this is not a sponsored post.

cheers


7 comments:

  1. ramai yg xterfkir tuk buat program cmni kan, nampak simple tp manfaatnya byk..

    ReplyDelete
  2. Dulu waktu mula2 msk rmh baru, kami psg aircond di hampir semua bilik. Bil Sesb tus2 jg la. Skrg x guna aircond lg, bil x sampai RM60, Alhamdulillah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Penggunaan air cond mmg boleh naikkan bil karan kan ...

      Delete
  3. Bagusnya program macamni. Sedikit sebanyak dapat meningkatkan kesedaran untuk mengurangkan bayaran bil eletrik so takdalah meroyan kalau bil mahal hehe.

    ReplyDelete
  4. program yang bagus mendidik pengguna supaya berhemah menggunakan elektrik

    ReplyDelete
  5. jarang orang buat program macam ni..

    ReplyDelete
  6. Sha pun selalu amalkan cabut plug kalau dah tak guna.. Tapi kenkadang terlupa..

    ReplyDelete