Let's feed the chicken by lil' Iman

hi there,

bulan ni, tema dokumentasi untuk dihantar ke sekolah lil' Iman ialah berkaitan dengan haiwan ... jadi, mrs pip pun ikutlah tema yang ditetapkan ... kali ni, dokumentasi ialah lil' Iman; let's feed the chicken! jom kasi makan ayam ....

dokumentasi yang dihantar untuk bulan Julai ke sekolah lil' Iman

suka lil' Iman dapat pegang ayam ni tau, bukan dia takut pun, mrs pip yang risau takut lil' Iman kena patuk ayam :) ... *ignorant mommy* muehehe ....


ni ayam telur, asalnya ada 30 ekor, tapi few months ago, dua ekor tu mati, so tinggal 28 ekor .... cuma nak tunggu ayam ayam ni semua bertelur tu, kena sabar banyak banyak ....

yang ayam kampung pula, alahai, kurus lah sangat ... nak cakap tak makan, padahal kuat makan ayam ayam kampung ni, ada 6 ekor semua ... bagi jagung, kejap ja habis, bagi nasi lagilah ayam kampung ni suka sangat ... sesekali bagi ubi kayu atau kelapa kalau ada ....

mula mula, mrs pip pun takut nak bagi ayam ayam ni makan, takut kena patuk ... cis, padahal ayam tu bukan nak patuk tangan mrs pip pun, ayam ayam ni cuma nak patuk jagung dalam mangkuk yang mrs pip pegang ....


kalau ayam telur tu, kena bagi makan baja gemuk , once ayam telur ni dah cukup gemuk nanti mixkan dengan baja telur, kot kot nanti bertelurlah ayam ni ... lepas ni nak makan telur, boleh ambil fresh from the reban! .... insya allah ....

tu je lah aktiviti lil' Iman bersama ayam ayam sekalian ... dokumentasi pun dah hantar kat sekolah lil' Iman, dapatlah 1 jam kredit di bulan Julai ....

cheers.

12 comments:

  1. Replies
    1. Iman ni jenis animal lover, kalau boleh semua haiwan dia nak pegang and main...

      Delete
  2. A lo lo lo tomeinya budak pandai iman ni....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau boleh Lu, ayam ni dia siap mau bawa masuk rumah...grrrr

      Delete
  3. Baguslah bagi pendedahan pada budak2 mcm ni.. Syafi sesekali balik kampung jumpa ayam mcm rare sgt menda tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mcm ni lah kalau duduk kampung, kalau boleh semua nak dibela, hehe...seronok anak2 mrs pip ada haiwan peliharaan ni ...

      Delete
  4. seriously??? u bela ayam sendiri??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya kak yan, kita bela sendiri..dah nama pun duduk kampung kan , ada lah tanah untuk bertani sedikit dan bela haiwan....

      Delete
  5. dik iman, burung ape tu? burung hape? hahar2

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha.....burung tak ada lagi, ayam telur jer ....
      Nak pelihara owl, tapi susah nak tangkap...
      Hari tu lewat malam ada owl singgah kat kolam kitorang .... nak tangkap ikan la kot...

      Delete
  6. Bestnya aktiviti macam ni...nak buatttt jugakkk...hihi

    ReplyDelete

Powered by Blogger.