6 perkara 'our free time' things ...

10:00:00
hi there,

memang rasa best ja kalau mr.Husband ada free time ... lagi banyak free time yang mr.Husband ada lagi panjanglah list yang mrs pip mau buat itu ini bersama mr.Husband and lil' armies T_T

kalau korang yang kerja 8-5 , 5 times a week, maybe senanglah sikit untuk korang plan jadual korang untuk bersuka ria, tapi kalau jenis yang mcm mr.Husband kerja sendiri, time ada kerja memang jadual siang malam sungguh ketat, tapi once kerja habis ada free time seminggu dua, jadi waktu waktu terluang macam ni lah harus ambil kesempatan untuk buat semua benda yang tertunggak, aiseh...

so, baru baru ni banyaklah juga aktiviti 'free time' things yang kitorang settlekan ... ada yang kitorang buat without a proper planning, main redah ja gitu ...

1 / lunch tepi pantai

since hari tu cancel rancangan untuk pergi pulau kerana faktor cuaca, so mrs pip request mr.Husband bawa kitorang lepak lepak tepi pantai ... hailah, ndak dapat swimming swimming di pulau pun ndak pa lah, janji merasa juga dengar deruan ombak T_T

jadi, mr.Husband bawa lunch tepi pantai ... sounds romantic! .... sambil lunch sambil tengok laut, dengar deruan ombak plus angin sepoi sepoi bahasa ... ok, semua fine with our lunch tepi pantai except bab angin tu ... pada hari kitorang lunch tu, serius angin boleh tahan kuat, habis shawl mrs pip ditiup angin, nasiblah kita pin elok elok ...


dan for safety, lil' armies kena melepak di belakang truck , no playing on the ground ...


makanan mr.Husband home-cooked ler ... T_T tapi masak yang simple simple ja  ... one thing about mr.Husband ni, asalkan jadual dia not busy kan, mr.Husband sangatlah ringan tulang masuk dapur and masakkan untuk kitorang ... so yes, this kinda of lunch , mrs pip rasa luxury ... dah lah dapat makan tepi pantai, all food pula cooked by mr.Husband T_T. lap lap love love mr.Husband berjuta juta bintang di langit yo!

lil' armies prefer mr.Husband to spoon feed them
manja lebih lebih with their daddy nowadays

2/ Jalan jalan merentas pekan


what la this with jalan jalan merentas pekan :)) ngee.

since dulu lagi, mr.husband and mrs pip ni memang suka road trips, just drive here and there, cuci cuci mata sambil relax.... I tell you, kalau dari KK ni, ada few roads yang best untuk two three hours driving sambil tengok kehijauan alam sekitar, fresh air please ....

recently, here is our jalan jalan merentas pekan route:-

ikut jalan Kimanis - Keningau (I love love this road),
lepas tu pigi Tambunan,
then route pigi Ranau ....

lepas dari Ranau, drive back to KK thru Kundasang - Tamparuli - KK road ,
then back to Membakut ...
what a 12 hours driving dengan menyinggah here and there in between the travel!


yang ni one of the road situation yang kena hadapi ... kalau yang biasa ikut jalan KK-Ranau ni memang biasalah dengan jalan berkabus ni, cuma kena EXTRA berhati hati, jarak penglihatan memang sangat terhad, moreover kalau hujan kuat, kena SLOW driving ok.

untuk road trip mcm ni yang 12 hours driving pergi dan balik, few things yang perlu korang buat
- pastikan diesel/petrol kereta cukup jadi tidaklah membazir masa beratur panjang di stesen minyak
- pastikan ada makanan / minuman yang cukup dalam kereta terutamanya makanan / minuman untuk anak anak
- sediakan tuala basah so that after anak anak makan, senang untuk bersihkan tangan dan mulut
- sediakan light comforter and small pillow for the kids untuk keselesaan in case dorang mau tidur ketika dalam perjalanan
- dan pastikan kenderaan diperiksa dan berada dalam keadaan yang baik sebelum memulakan perjalanan
- yang extra, pastikan kamera korang berfungsi so that boleh rakam detik detik indah ketika dalam perjalanan


happy faces of me


for long distance driving, it is nice to have good travel companion


and yes, make a pit stop to take some fresh air and some beautiful scene for remembrance


random photo of the journey


3/ killing time in the zoo


oh yes! kalau tiada idea mau lepak di mana, zoo pun ok :)) but to bring small kids pigi zoo ni, make sure ada stroller ... heh! it's a large area kan, penat la kalau bebudak ni minta dukung .... dan lagi satu, make sure bawa enough food and drink ...


out two cheecky lil' armies 


dekat zoo entrance while waiting untuk beli tiket 

kalau nak tau aktiviti kitorang di zoo, bolehlah KLIK ENTRY TERDAHULU di sini T_T

4/ romantic tea break

waiting for our drinks and fries
hahaha .... romantic tea break I say you .... our romantic tea break ni di mana mana pun boleh as long the place is nice and cozy ... and the cafe tidak crowded ... lagi best kalau tiada line telefon, so no busy busy gatal tangan asyik asyik mau tengok whatsapp or any social media status kan ... T_T

kalau nak tau kat mana cafe cantik ni, KLIK LA SINI

5/ shopping shopping and shopping


kalau mr.Husband ada banyak masa terluang, barulah mrs pip terasa mcm mau pigi shopping , I mean the real shopping, masuk kluar kedai cari pakaian dan barangan keperluan, no rushing, ada masa untuk fitting, try here and there ... dan bab shopping mrs pip ni, mesti ambil sehari dua baru selesai!

amd oh yes, kedai (as per in the pic tu) yang mrs pip masuk ni, memang best kalau cari pakaian yang menutup aurat tapi still ada gaya ... harga pun memang berpatutan ... seluar palazzo kat kedai ni, harga cuma RM55.00 satu, material dan jahitan awesome ... blouse pun affordable dan banyak pilihan ... kedai ni di Palm Square, Tingkat 4, Centre Point ... nama kedai tu TUCZ kalau tak silap ...


and time time shopping tu, BATA ada sale , dua pasang kasut BBG ni after sale kalau tak silap mrs pip la , harga RM59.00 ... so WAJIB grab ... yang socks tu BBG juga, tapi yang tu normal price, kalau ada sale, sure grab banyak banyak ... yang ni mrs pip bought for lil' Iman  since he needs new shoes ... untuk lil' Amin, later later la mommy beli ok, hari tu di BATA ada yang mrs pip suka untuk lil' Amin , unfortunately tiada saiz :(

6/ movie marathon

siapa tak suka tengok movie, rasanya mesti suka kan ... tapi kalau ada masa terluang baru BEST layan movie, kalau kelam kabut nak buat itu ini, better NO NEED la tengok movie, later later pun boleh ... kalau tengok movie ni, WAJIB kena santai santai dan tengok keseluruhan cerita, bukan main FAST FORWARD ja supaya movie tu cepat habis!

muehehe, so since mr.Husband ada banyak free time tu, dia beli BANYAK cd ... mr.Husband ni memang dari dulu lagi suka beli movie cd, dia prefer tengok movie di rumah with mrs pip and the kids, cuma untuk the kids tu mmg kita beli cd yang sesuai ikut umur ..


dalam banyak banyak CD yang mr.Husband beli tu kan , rasanya mr,Husband pajak dalm 20 CD , terbeli la juga CD Train to Busan , muehehe ... mr. Husband ni bukan suka pun tengok cerita cerita dari Korea ni, tapi since ramai lah yang bisik bisik kat mr,Husband cerita Train to Busan ni SUPER BEST, then tergerak lah hati untuk beli ... no need la mrs pip bagi review cerita ni kan, memang ramai yang buat review, cut it short, movie ni memang AWESOME ...


movie TUNNEL ni pun mr.Husband beli juga ... promoter CD tu cakap movie ni best juga, so layan ja la ... mrs pip bagi 3/5 bintang la untuk movie ni ...


selain tu kan, mrs pip layan beli CD Descendants of the Sun (DOTS) dan W-Two World ... dah lah mrs pip ni suka giler dengan Song Hye Ko dan Han Hyo Joo, so WAJIB lah beli their latest drama kan ... moreover, rating untuk DOTS tu memang gila gila tinggi , baca review pun memang hampir semua tulis yang BEST BEST untuk DOTS, so WAJIB jadi koleksi ni .... untuk W-Two World pun best juga, tapi ada part part jalan cerita a bit slow, tapi still thumbs up for this drama ...


dan kalau korang peminat tegar Jackie Chan, wajib tengok movie terbaru ni SKIPTRACE, memang tak bosan dan penuh action ... yang ni 4.5/5 bintang mrs pip bagi ...

ada banyak lagi movie CD yang mrs pip layan tengok with mr.Husband (will upload mr.Husband new movie CD collection later), tapi dalam banyak banyak movie CD tu,so far yang tiga ni lah yang mrs pip memang suka ... yang lain lain tu, cerita perang la, mrs pip ni kalau cerita cerita perang , just so-so ja la unless memang boleh buat hati mrs pip terpukau T_T

so ni lah antara few of our free time things yang kitorang buat recently .... lepas ni mr.Husband back to his busy work schedule,  no more so many outings la lepas ni, cd pun tak dapat nak layan sangat ... maybe after few months once mr.Husband selesai his job, the we'll see what else yang kitorang plan untuk buat ...

plan awal awal selalunya mesti ndak jadi tau, so better main terjah ja ... memang very looking forward mau pigi pulau hari tu, tapi sob sob ndak jadi, then mau pigi camping at this one place, tapi ndak jadi juga , semua pun faktor cuaca ... tunda la lagi ....

wish you ols pun ada kesempatan untuk luangkan masa bersama yang tersayang kan ... memang rasa seronok dapat spend quality time with the loved ones ...

cheers everyone.


No comments:

Powered by Blogger.