Potty training - lil' Iman's 1st Phase - Cerita Cinta Surirumah

Wednesday, 5 October 2016

Potty training - lil' Iman's 1st Phase

hi there,

berjaya melepasi FASA 1 - LATIHAN 'POTTY TRAINING' lil' Iman ....

this cute potty , mrs pip grab from LAZADA ...
lebih murah beli di LAZADA berbanding di pasaraya berdekatan tempat mrs pip tinggal T_T

it's not the first time mrs pip mencuba untuk melatih lil' Iman berpotty training, tapi latihan latihan sebelumnya, seriously lil' Iman belum bersedia and mrs pip pula dalam keadaan berbelah bagi sama ada nak tak nak buat, tapi mrs pip the one yang should be blamed coz tak mencuba sebaiknya ;(

kali ni, adalah the 3rd attempt, and mrs pip PENUH SEMANGAT untuk melatih lil' Iman agar cubaan kali ini BERJAYA.

potty  training is a serious business here!
ni the 2nd attempt  , somewhere between April this year

lil' Iman cuma duduk di potty tu, tapi dia tak nak buat 'bisnes' yang sepatutnya
it seems like he is not ready for it 




mak mak sekalian, how do you train you small kids untuk potty training? I guess each of us has our own method, no matter what method we are using, our target is just the same, which is NO MORE DIAPERS TO BE PUT ON THE KIDS ....

serius, potty training bukan sesuatu yang mudah dipermulaannya, perlu banyak kesabaran ... lil' Iman berusia 3 tahun 6 bulan ketika mrs pip melakukan potty training dan ini ialah cubaan ketiga selepas dua cubaan GAGAL sebelum ini.

seminggu sebelum potty training, mrs pip setiap hari bagitau lil' Iman yang dia perlu menggunakan tandas setiap kali ingin membuang air kecil / besar ... mrs pip akan buat statement mcm ni

"Iman, kalau mau cicis (buang air kecil) atau yakyak (buang air besar) , mesti guna potty-potty (tandas duduk) mcm mommy and daddy ok

selain tu, since lil' Iman suka tengok UPIN IPIN , jadi mrs pip saiko jual nama UPIN IPIN ...

"Iman nowadays sudah big, nanti Iman akan pigi sekolah mcm UPIN IPIN, jadi Iman mesti cicis atau yakyak di potty-potty mcm UPIN IPIN, tak boleh pakai pampers (diapers) tu"

so, for the whole one week, mrs pip repeat la ayat ni banyak banyak kali ... huh!

selepas 1 minggu berlalu, mrs pip START the serious POTTY TRAINING for lil' Iman

the 1st 3 days:-

untuk 3 hari pertama, mrs pip tidak bagi lil' Iman pakai diapers selepas waktu mandi pagi ... dan untuk 3 hari pertama tu, memang serius lil' Iman 'basah' coz belum faham tentang konsep kencing berak di potty potty, but it is ok ....

untuk 3 hari pertama , lil' Iman 'basah' 5 hingga 6 kali bermula dari jam 7am - 3pm ... kalau nak potty training, pastikan sediakan seluar yang cukup untuk anak anak anda T_T

selepas jam 3pm, masa untuk mandi petang, so after mandi petang, mrs pip akan pakaikan diapers.

hari ke-4 hingga hari ke-6:-

lil' Iman menunjukkan kefahaman tentang potty training. tiap kali lil' Iman mau buang air kecil/besar, lil' Iman akan cakap "mommy, Iman want potty" .... tapi still sekali dua tu lil' Iman 'basah' , but it's ok, at least lil' Iman sudah pandai request untuk pergi tandas.

sebelum ni mrs pip belikan lil' Iman a nice potty tapi lil' Iman tak interested untuk guna, lil' Iman lagi suka guna the real mangkuk tandas duduk dalam toilet kitorang ....

lil' Iman akhirnya pandai menggunakan potty sebenar ...
and the potty that I bought from LAZADA, tak pakai pun ;(
lil' Iman guna untuk bermain , muehehe ....

hari ke-7 hingga hari ke-10:-

lil' Iman berjaya potty training FASA 1 ... dari mandi pagi hingga waktu mandi petang, lil' Iman tidak lagi menggunaka diapers ...

kadang kadang tu, lil' Iman bertanya

"mommy, mana pampers Iman?" sambil pegang his pants ....

then mrs pip bagitau lil' Iman cenggini:-

"Iman kan sekarang ni big boy sudah , jadi no need lah pakai pampers, ok. kalau Iman mau cicis, nnt Iman tell mommy la, kita cicis di potty-potty ok ... see, UPIN IPIN pun tak pakai pampers ..... Iman want mcm UPIN IPIN?" .......pantang la cakap pasal UPIN IPIN, mesti lil' Iman angguk angguk , nak sangat jadi UPIN IPIN, hehe.

ekceli, bila fikir balik, bukan susah pun potty training ni, cuma perlu banyak bersabar .... lain anak lain lah pendekatan yang digunakan, rasanya. mcm lil' Iman ni, 3 hari pertama memang habislah basah lantai, kejap kejap mrs pip kena mop lantai ...

sekarang ni, sebulan sudah berlalu, lil' Iman sudah tidak perlu menggunakan diapers di siang hari, cuma mrs pip still pakaikan lil' Iman diapers di waktu malam .... mrs pip belikan boxer untuk lil' Iman pakai, and mrs pip bagitau lil' Iman

"since lil' Iman no more pakai pampers, yang ini (sambil tunjuk boxer) pampers baru lil' Iman, tapi kalau mau cicis atau yakyak, mesti mau take off together dengan pants Iman ok" ....

so far so good, lil' Iman suka dengan boxer yang mrs pip belikan .... ngee :))

and guess what, sekarang ni, lil' Iman sudah pandai mencuci 'lolou' setiap kali selesai cicis. muehehehe .... siap cuci tangan dan mangkuk tandas juga ....

mrs pip bagitau lil' Iman

"so, tiap kali after cicis, mesti cuci lolou, hand dan potty ok so that tiada kuman " .... 

tapi kalau lil' Iman buang air besar, cuci butt-butt ni dia still belum pandai, so yang ni maybe tunggu till lil' Iman's hand can reach his butt-butt comfortably ....

huh! selesai satu urusan.

soon, potty training akan masuk FASA 2 - no more diapers at nite!


untuk mak mak yang tengah nak didik anak anak berpotty training, sabar banyak banyak ok, dan sediakan kain lap laintai banyak banyak :) , selain tu pastikan anak anak cukup seluar gantian .... the 1st 3 to 5 day tu memang kena sabar.

pastikan mak mak bijak 'saiko' anak anak so that anak anak akan cepat faham dan suka guna potty sebenar .... mcm kalau lil' Iman tu, asal mrs pip cakap ja "UPIN IPIN kalau cicis guna potty", lil' Iman pun semangat la juga nak guna potty .... muehehe ....

happy parenting everyone.



No comments:

Post a Comment