Mommy la Florence Nightingale - Cerita Cinta Surirumah

Sunday, 4 September 2016

Mommy la Florence Nightingale

hi there,

tak suka la mommy dengan habit lil' Iman yang suka gigit gigit kuku jari segala ni ... habis jari jari nampak hodoh! ....

ada yang cakap "ala, anak lelaki ja pun, biarlah..."

eh eh, anak lelaki kalau hodoh takpe ke? anak perempuan je ke kena nampak cantik?! huh ....

tu hodoh boleh tolak tepi, tapi nnt kalau jari terselak , siapa yang susah? .... mommy juga yang susah kan ... ingat best ke kalau jari terselak ? kalau setakat terselak sikit tu ok la, tapi kalau terselak besar, dan luka , huh boleh tahan la sakitnya anak oooiiiiiiiiiiii


hah! see ..... kan betul mommy cakap , jari lil' Iman ntah mcm mana boleh terselak , lepas tu luka pula .... lil' Iman ni pun satu , asal nampak luka sikit atau banyak, dia punya tangisan tu satu rumah bergema! haish anak mommy ni, takut sangat dengan darah ....


nasiblah daddy ada time jari terluka ... boleh jadi 'doktor' untuk ubatkan jari lil' Iman .... tapi nak pujuk untuk letak just few drop of minyak batu tu untuk redakan sakit, lil' Iman refused. penat daddy pujuk2 lil' Iman. 

see, lil' Amin enterframe, dia pun nak juga mintak minyak batu tu letak kat jari dia , ngee.


dapatlah juga daddy letak akhirnya, tapi sikit ja kan ... then daddy nak potong kuku yang terselak tu, tapi lil' Iman refused la pula ....

"daddy, don't .... don't..."

grrrrgrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr

"potong lah sikit kuku tu, kasi bersih luka then kita balut jari Iman ok" , pujuk mrs pip

tapi lil' Iman refused and refused and refused.


yang satu budak kecil ni pula tak boleh tengok mommy pegang camera, dia lah yg paling pantas berdiri di depan T_T



so bila dah malam, lil' Iman tidur nyenyak ....

mommy bangun lewat malam tu, jadi florence nightingale ....

mommy perlahan lahan buka towel kecil yang balut tangan lil' Iman, perlahan lahan tengok kuku yang terselak tu.

mommy kesian tengok lil' Iman tidur malam tu, langsung tak nak gerakkan tangan yang ada jari terluka. lil' Iman minta mommy bungkus tangan tu before tidur, then letak bawah bantal ....


mommy potong kuku yang terselak perlahaqn lahan, risau lil' Iman terbangun.

then bersihkan darah yang melekat, then letak minyak batu tu.

since mommy tak bawa krim luka time balik merphinhouse ni, nasiblah ada minyak batu .

mommy pun bukan tau nak guna minyak batu ni, tapi daddy la yang cakap, minyak batu ni boleh guna kalau ada luka or lebam untuk kurangkan sakit.

eh eh, mcm tu pula? ingatkan minyak batu ni untuk gosok kat badan kalau badan masuk angin. hehe.

thanks to daddy.

dah bersih jari lil' Iman, luka kecil ja, tapi sakit tetap ada.

nextime jangan gigit kuku lagi ok. bukan boleh makan pun kuku tu.


lepas dah siap, mommy ambil kain bersih dan balut jari lil' Iman.

then letak tangan lil' Iman elok elok semula di tilam.

maybe juga cakap daddy betul, minyak batu tu membantu kurangkan sakit.

malam tu lil' Iman tidur nyenyak, mesti sakit di jari tu dah hilang.

sleep well lil' Iman.

and learn a lesson , no more finger biting.

love, xoxo.



No comments:

Post a Comment