Lil' Iman di usia 3 tahun setengah - Cerita Cinta Surirumah

Thursday, 22 September 2016

Lil' Iman di usia 3 tahun setengah

hi there,

so recently lil' Iman berusia genap 3 tahun 6 bulan ... lagi 6 bulan untuk mencapai umur 4 tahun. pejam celik pejam celik, cepat sungguh masa berlalu. pada usia 3 tahun setengah, banyak perkara yang lil' Iman masih dalam proses pembelajaran walaupun ramai kanak kanak seusia lil' Iman sudah pandai melakukannya. 3 perkara yang lil' Iman still learning and improving ialah

1/ makan sendiri - yes! lil' Iman still belum pandai makan sendiri sepenuhnya. ok fine, lil' Iman boleh pegang sudu dan makan dalam piring/mangkuk, tapi yakinlah habis makanan bersepah, maybe 20% sahaja yang berjaya masuk ke perut lil' Iman.

bila tengok gelagat lil' Iman makan sendiri, mrs pip kena banyak2 bersabar dan berusaha untuk mendidik lil' Iman sebaiknya agar boleh berdikari makan sendiri.

2/ buka pakaian / seluar sendiri - setiap kali waktu mandi, mrs pip akan minta lil' Iman buka seluar dan pakaian sendiri, it was like about 2 - 3 months ago mrs pip started the training, tapi still lil' Iman belum cekap sepenuhnya. kekadang buka seluar, mesti bila sampai buku lali, dia terkinja kinja untuk keluarkan seluar tu daripada kaki dia.

kalau bab baju pula, memang lagi lah haru biru! dia try la juga buka baju, tapi end up mesti lil' Iman minta mrs pip tolong bukakan baju, but t is ok la, at least lil' Iman mahu mencuba.

3/ potty training - potty training tak lah susah mana, tapi tak lah semudah yang kita sangkakan seperti yang kita baca di buku "7 days reaching success how to potty training your kids" ... hohoho, sungguh perlu ada kesabaran yang tinggi dan persiapan mental.

bab potty training, lil' Iman still dalam proses latihan. lil' Iman masih ada halfway lagi sebelum berjaya sepenuhnya. bab potty training ni, mrs pip will make a special entry, muehehe .... just nak sharing la kan in case ada mak mak nak TIPS how to potty training their kids, so i'll give my experienced.

terbaru: klik di sini untuk entry potty training (fasa 1) lil' Iman

lil' Iman semakin faham 'bahasa' yang mrs pip gunakan ketika berbual / bercakap . lil' Iman tahu mana satu nada biasa, ok, tak ok, marah, garang, serius, lawak, etc yang mrs pip gunakan ...

habit lil' Iman setiap kali mrs pip marah, dia mesti akan tanya cenggini

"mommy tak boleh marah Iman .... jangan mommy marah Iman"

tak pun ,

"mommy tak marah sudah? mommy ok sudah?"


eh eh lil' Iman ni, mcm tau tau ja mommy kalau lepas marah mesti hati jadi sayu dan rasa bersalah, then kalau lil' Iman request jangan marah lil' Iman, lagi lah mommy rasa mcm I AM A BAD MOTHER ON EARTH! what the fruit sangat kan mrs pip ni , ngee.

lil' Iman boleh nyanyi ABC dengan lancar ... time mandi, time mau makan, time bermain, time mau tidur malam, mesti nak ber-ABC. selain tu, lil' Iman suka nyanyi incy wincy spider, i hear thunder, happy birthday to you, humpty dumpty, johnny johnny ... tapi I tell you ols, cuma johnny johhny tu ja yang almost right , yang lain lirik semua lari ke laut ... ok lil' Iman, practice makes perfect.

zikir dan surah pendek pun mrs pip ajar juga, tapi rasanya cuma surah al-fatihah tu ja la yang lil' Iman boleh ingat ingat tapi ada juga part part yang lil' Iman lupa, yang surah2 pendek yang lain tu he is trying to learn .... :))

lil' Iman obses dengan all kind of lorries and heavy machineries ... so far dia kenal sangat dengan lori 10 tan, lori minyak. lori trailer, lori cement, lori mixer, bulldozer, backhoe, roller compactor, excavator, crane, ambulance, fire engine .... lil' Iman ni like parents like son la pulak!

lil' Iman still suka rebut mainan lil' Amin ... as if like semua toys yang mrs pip and mr.Husband belikan tu milik dia sorang sorang, sukar sangat nak share ! kesian lil' Amin selalu nangis tak dapat main, walhal siap beli sorang satu .... gggrrrrrrr .... kadang kadang boleh naik SINGA mrs pip dengan perangai lil' Iman ni.


our precious lil' Iman at the age of 3 and a half years

pernah mrs pip blogged about gigi lil' Iman yang buruk kan, so last week we went to the dental clinic untuk minta pendapat sama ada gigi lil' Iman perlu dicabut atau boleh dirawat.

serius, gigi lil' Iman memang sudah buruk semuanya! ... bukan satu dua, tapi menurut doktor, semua gigi lil' Iman sudah buruk dan lagi teruk gigi atas bahagian depan terhakis sepenuhnya, yang tinggal cuma akar yang still tertanam dalam gusi!

doktor cakap, gigi lil' Iman tidak boleh dirawat, dan tidak juga elok untuk dicabut kerana terlalu awal pada usianya , dan kalau dicabut, mungkin akan membuatkan gigi kekal lil' Iman kalau tumbuh nnt tidak teratur! deng !!!! so now how?

so, doktor nasihatkan we as the parents la kan, kena HENTIKAN lil' Iman menyusu malam coz bila dia susu malam, then dia tak minum air after menyusu, akan buat keadaan gigi lil' Iman menjadi lagi teruk ...

OH NO!!!! rasa mcm mau pitam coz lil' Iman memang tak boleh tidur tanpa susu ... jangan cakap mau kasi stop lil' Iman menyusu, kalau mrs pip terlambat buat susu , dia punya menangis macam kena pukul! ....

but mr.Husband cakap, "hey, just give it a try. never say no sebelum mencuba ok" ....

so, hari hari kita cakap kat lil' Iman

"Iman, no no susu ok, doktor cakap kalau Iman susu, nnt gigi buruk, so Iman must drink water banyak banyak ok, no no susu" ....

after days and days kita cakap mcm tu, lil' Iman mcm dah boleh terima sedikit2 nasihat kitorang ... kalau dia minta susu, kita exchange dengan air dulu, dia minum sikit sikit, 10 ml, 20 ml, 30ml, then kalau dia insists lagi mau susu, then only we give him susu. kalau dulu 3 scoops for every 240ml, now 1 scoop sahaja for that 240ml! kejam rasanya, but it's for his own good.

kalau dulu dia menyusu like 6-8 times per day, now memang kekerapan semakin berkurangan, like 4 time a day, then dia start request minta air dan one time dia boleh habiskan dalam 200ml air sekali minum, BRAVO for lil' Iman.

dan for the very 1st time semalam, lil' Iman menyusu semalam sebelum hampir waktu tidur, halfway tu lil' Iman cakap dengan mr.Husband cenggini

"Daddy, Iman tak boleh susu, nnt gigi Iman buruk. Doktor said don't susu"

then dia request botol susu tu diisi air sahaja.

then dia minum air tu dalam his botol susu, sambil minum sambil menyanyi cari tune untuk tidur ... then last last lil' Iman cakap kat mrs pip

"mommy, hug Iman ... hug Iman lah" 

serius he can't sleep, so he needs me to comfort him ...

after hugging him tight, 30 minutes later lil' Iman berjaya tidur tanpa meyusu ... even botol yang berisi air tu pun dia hisap less then 30ml ....

and oh yes,  lil' Iman love his mr. Stroller very much...  asal jalan ja mesti lil' Iman tanya naik stroller atau tak ... T_T

to our dearest lil' Iman,

daddy mommy and Amin love you so much. be a good son and be a lovely brother to your adik. it's ok if you still need diapers at nite, but say NO to diapers during daytime ok. slow slow mommy train you to not wear diaper day and nite, one step at a time.

don't gaduh with Amin, don't jahat with Amin, must play together, and just give up if Amin rebut your toys, he will give it back to you after 5 minutes playing with your toys. Amin just wanna pinjam your toys , he has no meaning to take your toys to be his.

if mommy and daddy hurt you and you hate it, we are sorry. sometimes we punished you to make you a better person. we have no meaning to hate you. so, just speak out your feelings and we will try to listen to you, but please you must listen to mommy and daddy too.

grow up healthily and let's live happily and love each other ketat ketat.

cheers.

No comments:

Post a Comment