Trip ke Seoul Day 1 (Part 6) .... Menjamu perut di Vegetarian Restaurant @ Insadong

selepas berjalan jalan di Insadong,
dan since turun dari flight yang sampai Seoul tadi jam 7am,
perut mrs pip and mr.Husband ni cuma diisi dengan
light breakfast dunkin donut, green tea & coffee ...

memang hajat dihati mau cari kedai makan halal,
di Insadong ni, memang banyak ja kedai makan,
yangg di depan jalan ada, di belakang lorong ada,
di celah celah jalan ada .... pendek kata la kan,
orang Korea ni memang takkan mati kebuluran,
kedai makan dorang ni sana sini ada *negara kita pon 2x5!*

tapi ......... mau cari yang halal tu , hurmmmmm
payah lah sikit ....
mau makan bibimbap ka, sanggyetang ka,
tu semua tetap kena cari yang halal kan ...
*mrs pip dah la berkenan nak makan dorang
punya black noodle, rasa dia mcm mana eh????*

so, jalan punya jalan di Insadong,
terjumpalah signboard tertera perkataan Vegetarian Restaurant ...


restoran ni senang ja mau cari ...
lorong untuk masuk ke restoran ni kalau tak silap
betul betul bersebelahan dengan bangunan ssamziegil

ketika sampai di depan restoran ni,
ada rak kasuk disediakan,
memula mrs pip and mr.Husband tak faham tau,
apasal depan restoran ada rak kasut,
then datang dua orang sami masuk kedai tu,
dorang buka selipar dan susun dalam rak kasut
ooooo, mcm tu pula rupanya ....


kawasan dalam restoran ni sangat sangat bersih,
walaupun kedai ni ada tanda tanda yang mcm dah lama,
tapi lantai, meja, buku2 di tepi dinding, dan kipas dia tu,
memang sangatlah bersih ,,,

kalau restoran kita la kan yang jenis restoran biasa2,
cer tengok kipas siling tu .... jarang dapat tengok yang
berkilat melainkan kedai tu memang sangat baru kan ...


time sampai2 dalam restoran,
ahjumma tu bawa buku menu,
so bolehlah pilih2 kan
dan siap dia bawa green tea sambil tunggu 
makanan yang diorder tu sampai 

since dah vegetarian restaurant kan,
so mrs pip and mr.Husband order la 2 mangkuk nasi,
tofu stew, dan mushroom noodles soup ...
tapi sekali sampai .....
mak oiiiiiiiiii, banyaknya yang sampai ... 
ahjumma tu kata yang lain2 tu side dish,
mmg masuk dalam pakej ...


cenggini la pula orang korea makan,
mewah lauk pauk kan ....
dan yang sangat tak tahan tu, 
noodles soup dia serius besar gedabak

hati dah berbunga bunga nampak makanan sedap
lil' Iman punyalah muka serius,
mau makan la tu :) ngee ...
lil' Iman sekadar tengok mommy daddy makan 
you were too small to eat at that time kan ...


hahahaha, ni dia yang paling teruja mau makan ...
mr.Husband cakap, semua pun nampak sedap ....
sangat2 menyelerakan :)


untuk kos makan di restoran ni, 
2 nasi + mushroom noodle soup + tofu stew = 15,500 won ...
ha, sila la convert sendiri ... atau pendek kata dalam USD15.50



lepas makan, rehat2 kejap, then kitorang pun duduk lepak
pakai kasut kat luar restoran ...
santai2 kejap sambil digest makanan turun ....
then snap snap gambar kenangan untuk lil' Iman,
nextime nak dtg sini lagi tak?


kalau sesiapa yang tercari2 mau makan
yang vegetarian food, mrs pip siap ambil alamat restoran ni
sila baca sendiri ... :))

so, Day 1 dah tamat,
Day 2 kitorang plan untuk ke Nami Island 
oh my Yoon-Sang & Yoo-Jin (winter sonata)

No comments:

Powered by Blogger.