Membina keyakinan bermain di playground - Part 1

ok ... yang ni kita sambung lah sikit aktiviti kitorang di Rainforest Park .... memang best tau datang sini beriadah, jenjalan tenangkan minda ... kalau rasa rasa mau lari dari kesibukan bandar kan, korang datang ja la area ni lepak lepak santai santai .... bawa family , kengkawan, anak bini ... semua pun boleh ja T_T


so, this is the playground yang mrs pip cakap mcm dalam entry yang sebelumnya kan ... playground ni ada dua section ... yang ni section for little kids la mcm umur dorang lil' Iman and lil' Amin memang sesuai main kat sini ...

yang section kedua tu, lebih kepada budak budak yang above 5 years old gitew, tempat tu playgroundnya lebih tinggi dan lebih banyak halangan dan ada few mainan tu memang untuk membina self confidence ... 

 
lil' Amin naik ja playground ni, terus minat sangat dengan benda ni .. ni kalau korang ketuk kan, boleh keluarkan bunyi do re mi fa so la gitu ... memang menarik perhatian little kid like lil' Amin ...


lama juga dia lil' Amin stays at this section .. langsung ndak mau bergerak ... muka masam coz mommy dah paksa paksa lil' Amin pigi kat section lain, tapi dia refused la pula :(


muehehehe, lil' Amin ni kekadang muka very the angry bird betul!


mula mula tu, lil' Iman pegang tangan his daddy kan, tapi once ternampak la playground ni, cepat cepat dia lepaskan tangan si daddy dan kejar mrs pip yang tengah layan lil' Amin ... eh silap, bukan lil' Iman kejar mommy ekceli, tapi dia sibuk mau main sama si cheche ...ahaks!



yang bagusnya ada playground mcm ni, bukan ja budak budak boleh main suka hati, tapi dalam masa yang sama, dorang boleh membina keyakinan diri .. kat sini selamat tapi still kena lah perhatikan .. di sini, bebudak ni membina keyakinan lebih berdikari .. no need to hold hands la, no need to dukung la, dorang suka ja layan playground ni ...



dah naik atas playground ni, lil' Iman langsung tak nak mommy pegang ... dia nak main sendiri , aiseh mcm budak besar pula anak mommy ni kan ...


ni 1st time lil' Iman main gelungsur  ... nampak sangat mrs pip ndak pernah bawa lil' Iman pigi playground kan ... 3 tahun sudah, baru ni dapat main gelungsur ... nasib baik ndak jakun, ngee :) ...


mula mula, takut takut lil' Iman ni, tapi biasalah budak budak kan, high curiosity ... dia redah ja main benda ni ... lepas sekali dah cuba, mak oiiii berkali kali lah dia main ...


mula mula mommy tunggu di bawah, cheche di atas ... tapi lepas dua tiga kali main, mommy pigi lah main di situ ... sambil tunjuk tempat lain ... erk , dia ndak mau mrs pip tolong pegang dia once dia sampai di bawah, dia mau buat sendiri *thumbs up boy*



muka budak gembira dapat main sesuka hati ... mr.Husband pun siap cakap "biarlah dia main, bagi dia independent dan berani" ... so, mrs pip pun melarikan diri membawa diri, aiseh T_T


lepas puas main di gelungsur yang tadi tu, lil' Iman beralih ke tempat lain pula .. so lil' Iman terlihat this short tunnel, so dia pun masuk ke dalam ... suka la itew ;) ... but I tell you, our lil' Iman ni ada masalah dengan ketinggian *dia gayat ok*, so once dia keluar dari tunnel ni, baru dia perasan tempat ni agak tinggi, see his action kan, memang takut mau berdiri, tapi we ols biarkan ja supaya dia ada self confidence untuk stand up sendiri T_T


di depan tunnel tu, ada another gelungsur ... yang ni tinggi sikit dari yang tadi tu ... so mrs pip called his name, dan suruh lil' Iman turun kan .. dia takut takut berani T_T ... come on boy, you can do it ...






yeah, berjaya juga lil' Iman turun sendiri tanpa bantuan cheche or mommy ... mr.Husband pula just perhatikan dari jauh ... dia mau tinguk sejauh mana lil' Iman ni ada self confidence dalam bab bab bermain mcm ni :p ...



once lil' Iman sampai ja di ground kan, then dia cakap "mommy, ok juga Iman" ... lepas tu, ntah berapa kali dia naik turun gelungsur ni sampai dia rasa jemu dan mau cuba mainan yang lain pula ;)



lil' Iman take a break lepas banyak bermain ... eh eh, lil' Amin pun tidak ketinggalan main gelungsur, tapi of course la dengan si cheche ... kalau mommy memang ndak la main yer anak anak riang .. mommy kan sudah veteran sangat untuk main semua mainan ni :) ... daddy? lagilah daddy tu super veteran, ahaks!



ni siapa yang excited ni main gelungsur ni? lil' Amin or cheche? .... muka lil' Amin tu memang sentiasa la angry bird memanjang ja ... hurmmm...

aksi lil' Amin yang masam mencuka :(
v
v
v
v
v












hai la anak, bila nak senyum ni?
semua shots pun masam mencuka 







well, nnt kita sambung part 2 lil' Iman bermain di playground section two T_T ... yang section two ni best, ada swing bridge ... cuba teka aksi lil' Iman bila mana kena naik swing bridge tu ... dia kan gayat T_T .... KLIK DI SINI kalau nak tengok aksi lil' Iman berjalan di swing bridge T_T

No comments:

Powered by Blogger.