Trip ke Seoul Day 1 (Part 3) ... mencari Hotel Icon - Cerita Cinta Surirumah

Tuesday, 22 March 2016

Trip ke Seoul Day 1 (Part 3) ... mencari Hotel Icon

hari tu before datang Seoul, memang mrs pip ada email the hotel manager
bertanya direction untuk ke Hotel Icon .... tapi once dah sampai sini,
alamak, direction yang dia bagi ni a bit confusing la ...
or maybe mrs pip yang tak reti faham apa yang diberitahu, ahaks!

senang hati lil; Iman dapat guling guling atas tilam

yang bagusnya di sini, Tourist Information Centre (TIC) senang ja
mau cari, jadi kalau sesat boleh ja pigi TIC tanya staff 2 yang bertugas tu,
staff2 TIC semua memang sweet2 ja suka senyum and friendly ....

untuk ke Hotel Icon, turun ja dari bas airport tu,
dan memang sah sah boleh nampak Bukinsa TIC,
turn kiri dan jalan terus ja sepanjang laluan
pejalan kaki ... mesti jumpa JOGNO POLICE STATION
then jalan terus sampai terjumpa SK petrol station

tempat yang mrs pip berdiri ni betul2 di depan lorong
bersebelahan Kyodong Elementary School,
turn sebelah kanan, kat sini ada papan tanda Angguk Station Line 5
jalan terus sampailah nampak Kyodong Elementary School di seberang jalan
so, kena seberang jalan dan ikut lorong kecil yang bersebelahan dengan
Kyodong Elementary School tu ....

ni the very next day tau (see kita dah tukar tudung and baju lil' Iman pun dah kaler lain kan)
ni la lorong nya... yang bangunan sebelah tu la Kyodong Elementary School
sunyi sepi ja lorong ni di awal pagi, cuaca pun boleh tahan la juga sejuk
p/s: kalau dari Anguk Station Line 4, boleh jalan terus dan Unhyeongung Palace
berada di sebelah kiri, jalan terus sehingga ada lorong betul2 sebelum
Kyodong Elementary School, ikut lorong tersebut ....

ni la hotel yang dicari cari itu
alhamdulillah, berjaya

jalan punya jalan, kami ditegur oleh wanita berusia
dalam lingkungan 40-an, dia tengah drive kereta, then
bila nampak kami dia slow down, then dia hentikan kereta dan tanya

"are you looking for a hotel?"

"yes" mrs pip jawab

"what hotel?" dia tanya lagi

"Hotel Icon" balas mrs pip

then dia bagi direction untuk ke hotel tu ...

walk straight until you can see a small grocery shop at the corner there,
then turn right walk straight,
and turn left when you see the 1st junction
walk straight until you can see the hotel

eh eh, baiknya wanita ni .... lepas dia bagi direction,
kita pun cakap thank you, then dia pun drive pergi ...


laluan ke hotel kena lalu kawasan perumahan orang2 Korea
biasanya hotel kan di celah2 antara shopping complex atau shoplots kan
tapi yang ni, di celah2 kawasan perumahan la pula
time jenjalan untuk ke hotel,
banyak la juga nampak rumah2 orang Korea ni,
tapi memang langsung tak boleh intai2 di dalam
rumah lah, semua tutup rapat2 ... pintu pagar ni pula
kayu tahan lasak mcm kayu balak ...
pagar kayu tu, mrs pip suka ...
a bit traditional kan, mcm dalam drama Heart-String tu :))

see lil' Iman kena pakai baby carrier
ni untuk keselamatan plus senang sikit untuk mrs pip bergerak laju :))

ni pula apartment yang bertentangan dengan Hotel Icon ...
see, kawasan hotel ni memang di celah celah kawasan perumahan kan ...

apapun, kami berjaya mencari Hotel Icon
pencarian Hotel Icon ni bukannya susah mana pun ...
*usaha tangga kejayaan*

untuk dua malam penginapan,
mrs pip bayar USD110.16
(RM362.52 *time tu ringgit belum drop teruk*)
mrs pip beli online di Agoda.com

alamat Icon Hotel
20, Samil-Daero 32Ga-Gil,
Jogno Gu, Seoul

atau boleh ja layari laman web
untuk view hotel ni, klik di sini

xoxo.

No comments:

Post a Comment