Ini cara mrs pip layan tangisan si Lil' Amin - Cerita Cinta Surirumah

Tuesday, 16 February 2016

Ini cara mrs pip layan tangisan si Lil' Amin

hi there,

lil' Amin ni semakin pandai meragam, daya merajuk juga semakin boleh tahan la juga! kalau mrs pip ndak layan kemahuan dia (which mrs pip memang as usual akan tidak melayan karenah yang mengada ngada), memang senjata utama dia akan guna ialah dengan menangis! 

mak oiiiiiiiiiiiii, anak mommy ni semakin pandai guna air mata untuk lembutkan hati mommy kan ... lepas tu mesti lah mrs pip terasa mcm mau mengalah sedikit coz kesian tingu anak2 menangis kan ......... tapi kadang kadang, mmg mrs pip biarkan saja lil' Amin menangis, nnt dia pandailah berhenti kan ....

mr.Husband selalu tegur mrs pip jangan terlalu manjakan anak2, jangan terlalu termakan dengan pujuk rayu anak2 .... kalau dorang mau A, jangan terus diberikan A ...nnt kalau dorang sudah besar, mr.Husband cakap lah kan, nnt dorang terbiasa akan dapat apa yang dorang mahu, kalau tidak dapat nnt dorang akan memberontak melawan cakap .... erkkkk, ya ke?

tapi kan, sebagai mommy ni, kita memang la senang terasa sayu kalau kita tidak dapat berikan apa yang anak2 mahu, lagipun bukan mrs pip akan bagi apa yang dorang mahu. mrs pip akan pastikan apa yang dorang mahu itu ok ke tak untuk diberikan ... kalau si lil' Iman tu selalu ja mau makan biskut, bukan mrs pip akan terus bagi pun ... mrs pip cuma akan berikan biskut kalau lil' Iman sudah breakfast atau lunch ... so lepas makan the real meal, baru boleh kudap kudap biskut ...

lil' Amin yang very the angry bird

sama la juga mcm lil' Amin ... selalu lil' Amin ni dia suka kena dukung ... asyik asyik mau minta didukung, manja la sesangat ... tapi mrs pip bukan selalu layan pun mau dukung lil' Amin bagi manja tahap gaban ... kalau memang time main bersama, mrs pip layan la lil' Amin ni, dukung kejap, tapi once time main bersama dah tamat, so mrs pip akan biarkan lil' Amin main bersendirian untuk dia lebih berdikari, dan kalau lil' Amin menangis mau didukung time tu, mrs pip tak dukung, cukup saja dengan duduk bersama lil' Amin, layan2 dia bermain dan hilangkan nangis dia ... once lil' Amin dah hilang nangis, slowly mrs pip akan beredar dan buat kerja lain ....

lil' Iman semakin berdikari now, ya la kan, soon he turns 3 kan .... so, quite easy untuk mrs pip pujuk lil' Iman .... cuma kekadang tu ada lah juga cengeng tahap gaban ... manja pun manja la juga, tapi now lil' Iman semakin pandai mengalah untuk lil' Amin ... alhamdulillah ... 

the mommies out there mesti ada cara tersendiri untuk tangani anak yang kuat menangis manja manja sayang ni kan .... say no to spoil brat T_T ....

happy parenting

cheers!

No comments:

Post a Comment