Lil' Iman mencuba Home Schooling untuk pertama kali - Cerita Cinta Surirumah

Wednesday, 20 January 2016

Lil' Iman mencuba Home Schooling untuk pertama kali

hi there,

since lil' Iman akan berusia 3 tahun untuk 2016 ni, so mrs pip plan untuk home schooling lil' Iman ... melihat perkembangan lil' Iman, mrs pip rasa bersedia untuk mengajar lil' Iman persediaan untuk ke pre-school next year ....

dah nama pun surirumah kan, so what else to do kalau tak didik anak sendiri kan ... so untuk permulaan, mrs pip wanna create fun atmosphere untuk lil' Iman , biar lil' Iman rasa mcm seronok untuk belajar ... kalau terlalu skema, mesti budak2 bosan kan .....


banyak ja cara untuk yang fun untuk mengajar ni, kalau ndak ada idea how to start, how about start
your class with coloring, yeah!


untuk permulaan, mrs pip buat lukisan di atas kertas, mak mak sekalian pun boleh ja lukis apa saja yang korang suka atau anak2 korang suka, then bagi lil' Iman pensil krayon untuk mewarna .... mrs pip bagi lil' Iman guna CRAYOLA untuk aktivi mewarna ni ....

eh eh, beli kat mana CRAYOLA ni??? tu later la mrs pip bagitau ok .... :)) time beli hari tu memang berbaloi baloi penjimatan ....


koleksi CRAYOLA yang mrs pip ada


since we have no proper table untuk kids kan, so mrs pip bagi lil' Iman just duduk dekat out little temporary so called meja makan .... kalau bagi duduk di lantai dekat ruang bermain tu, lil' Amin la yang busy kacau his abang ....


seronok ja lil' Iman belajar mewarna .... tapi biasalah budak kan, after 5 minutes, dia start hilang focus ... so, what else to do? keep reminding him to complete his coloring ... tapi lepas 30 minutes, lil' Iman memang hilang focus sepenuhnya, so kita sambung tomorrow tomorrow la .... 


lil' Iman showing off his drawing
"mommy, siap sudah"
ekceli, tak siap pon!

thanks for reading.

cheers.

No comments:

Post a Comment