Antara 5 sebab kenapa lil' Iman akan menangis

lil' Iman ni, kalau tantrums dia datang, mak ooooooiiiii, boleh buat darah mrs pip tersentap seketika  ..... kalau tetiba angin tiada, tapi pokok bergoyang kencang, mestilah sentap sekejap kan .... haish! lil' Iman ni la punya pasal buat mommy mengeluhhhhh kekadang ...

once lil' Iman datang tantrums, then terjadilah perangai very the grumpy-cranky-cengeng tak tentu pasal, buat mommy's day a bit gloomy, mcm awan kelabu ....


1 - mommy paksa lil' Iman minum air 

ni memang masalah negara #1 ... lil' Iman mmg sangat tidakkkkkkkkkk suka minum air since baby .... sampailah umur 2 tahun setengah, mmg kena gaduh dulu, baru dia mau minum air, tu pun setakat 30 - 100 ml ja dia akan minum, utk sehari !


2 - lil' Iman asking for his 'ribena' and mommy cakap "Ribena finish, obso!"

lil' Iman mmg very addicted to ribena ... dia sikit sikit mau minum ribena... lucky now mr.Husband dah tanam pokok roselle, so 'ribena' tu mrs pip produce sendiri di rumah ... lil' Iman okey ja minum jus roselle which dia thought tu ribena ... 


3 - mommy said "let's brush your teeth"

boleh bergaduh dengan lil' Iman kalau bab berus gigi tiap kali take shower ... mesti tiap kali berus gigi, tiap kali tu la mau nangis ... tapi yang peliknya, kalau si daddy yang beruskan gigi dia, punyalah dia taat, mengikut perintah! alahai anak, ndakkan tiap kali mandi kena ada daddy, kan daddy kena pigi kerja .... "come lah iman, mommy kasi berus tu gigi aaaa", suara mrs piip memujuk 


4 - makan time!

ok, kadang kadang mood makan sangat baik, so hati mommy berbunga bunga mau kasi suap lil' Iman, tapi kadang kadang mood lil' Iman sangatttttttttttttt teruk, siap kunci mulut ketat ketak ndak mau makan ... tapi tetiba pandai pula minta biskut, kek,, kuih segala mau makan, tapi nasi/bubur dia reject ! hurmmmmmmmmmm .... 

kalau ndak makan nasi/bubur, so tiada layanan utk makan benda benda lain .... mommy lebih rela lil' Iman menangis daripada makan benda benda lain until you eat your rice/porridge .... reason why? coz lil' Iman sangat sangat kurus asyik refused untuk makan .... sehari makan sekali, kekadang twice la kan ... lucky recently mood makan beransur baik after mommy bagi minum vitamin kan ...


5 - "Iman mau jalan" ....

maybe most kids memang kalau sebut pasal jalan, pantang jaaaa mesti suka sangat dibawa jalan .... lil' Iman ni, memang suka sangatlah kalau kita sebut ayat "come, we jalan" .... ni mmg ayat keramat lil' Iman ... mrs pip and mr.Husband nowadays, siap kena eja j-a-l-a-n kalau mr.husband mau keluar rumah ...kalau si lil' Iman dengar ja si daddy cakap "jalan", busy la dia mau ikut, kalau ndak dilayan, airmata bercucuran la lepas tu ............... 

tapi, despite his crankiness, lil' Iman ni pandai juga pujuk mommy ...

v
v
v
v
v



biasanya, once lil' Iman dah puas nangis, plus mommy malas mau pujuk layan his tangisan,
lepas tu dia buat muka happy tetiba! very the gummypie betullah anak mommy ni ...

"come, we hug hug"
xoxo 


No comments:

Powered by Blogger.