Resepi senang ikan putih masak dalam sup jeruk tauhu ~ - Cerita Cinta Surirumah

Friday, 17 April 2015

Resepi senang ikan putih masak dalam sup jeruk tauhu ~

hi there,

hello semua ... hari ni mr.Husband jadi fisherman, percutian di laut selama 3 hari 2 malam ... seronok ke tak, tu lah kegemaran mr.Husband kalau ada masa terluang, so let him enjoy his day on the sea ya ... kita ni yang jadi bini bini, stay at home buat benda yang kita suka juga ... main masak masak .... yeah!

bravo, mrs pip masak ikan putih dalam jeruk tauhu ... jetuk tauhu ni banyak jer jual di supermarket, tapi hampir semua product ni import from China, so kalau beli cek cari cop halal hokey ... tapi ni setakat jeruk tauhu, kalau tak was was, any brand without cop halal tu korang rembat je la ....


mcm ni la rupa hidangan nya ... 
kalau kebetulan ada daun bawang ke, kucai ke, 
lada besar ke, boleh lah potong potong buat hiasan hokey ...

senang ja buat resepi ni, ni resepi orang malas mcm mrs pip la ... so apa kata korang cuba buat ...

cara membuatnya ....

bersihkan ikan putih, perapkan dengan garam dan serbuk kunyit ... biarkan seketika selama 20 minit gitewww then boleh la digoreng ...

potong sebiji bawang besar, panaskan kuali dan masukkan dua sudu besar minyak masak

bila minyak dah panas, tumiskan bawang besar tadi sehingga keluar bau

tambahkan dua cawan air, biarkan mendidih seketika

masukkan dua sudu besar jeruk tauhu dan gaulkan rata di dalam air yang mendidih tadi, biarkan seketika

kemudian, masukkan ikan putih yang korang dah goreng tadi ke dalam sup jeruk tauhu yang sudah mendidih tadi, kecilkan api dan biarkan masak seketika ... voila, dah siap, matikan api, so ... bon apetit la ...

nota: mrs pip guna 3 ekor anak ikan putih yer ...

selamat mencuba simple recipe dari mrs pip T_T

cheers.

No comments:

Post a Comment