February 2015 - Cerita Cinta Surirumah

Saturday, 28 February 2015

Diserang ruam panas selepas bersalin

February 28, 2015 0
Diserang ruam panas selepas bersalin
hi there,

lovely Saturday ....

selepas bersalin 2nd baby, few days later mrs pip diserang ruam panas yang agak teruk sehingga menimbulkan rasa tidak selesa...pada asalnya maybe mrs pip ni alergik dengan ubat mandian kampung, so mrs pip pun stop la pakai ubat mandian ni, but the rashes still ada,.. so try guna tepung kanji, tp rashes tu ndak mau hilang juga.... Later, mrs pip guna bedak anti rashes like johnson and johnson, but rashes ni still degil ndak mau hilang ....


credit to google

maybe para ibu samaada yang sedang mengandung, atau selesai bersalin ni punya masalah yang sama dengan mrs pip kan, so just wanna sharing my experience to overcome the rashes....firstly, jangan panik pabila tinguk banyaknya ruam panas timbul secara tiba-tiba... maybe para ibu tersalah makan, atau maybe alergik sabun atau losyen badan dan sebagainya ....

secondly, kalau ibu mengandung tu, cannot simply use any medicine kan, so go to your physician and kalau ibu yang dah bersalin tu, kalau malas sangat nak jumpa doktor, ye lah kan, penat bersalin tak hilang lagi, then kena pantang2 jangan suka2 mau keluar rumah nnt badan masuk angin kan, so can ask your family untuk belikan krim sapu anti rashes di farmasi ....


mcm mrs pip, I just asked my mr.Husband untuk carikan krim anti rashes ni, he went to the pharmacy, and asked for a good cream, so the pharmacy staff suggest krim BEAVATE ni. After using this cream twice a day, mrs pip puas hati the rashes beransur-ansur hilang dan at this moment, mrs pip is rashes free.

so to mommies out there yang ada masalah rashes, give it a try with this cream. Insya allah rashes tadi boleh hilang. Oh ya, kalau rajin mau cuba home remedies, boleh juga.. mrs pip terjumpa website ni (klik sini) yang memberi maklumat tentang home remedies to treat rashes.

stay healthy mommies :)

review ni mrs pip just for sharing information ...

cheers.

Friday, 27 February 2015

Movie Review: The Railway Man

February 27, 2015 0
Movie Review: The Railway Man
hi there,

What a lovely Saturday mommies...

Kalaulah aku jadi eric lomax, hurm.... ntah apa akan jadi dengan Takashi Nagase tu.... 

malam tu lil'kids sleep early, dan we are the parents ni has been a while not watching TV together kan, so once in a while, let's spend time watching movie together ... since no nice movie @ movie channel, jd kena lah layan astro best ... after pilih and pilih which movie kami mau tingu, so end up we watched The Railway Man (oh yeah, sebab my husband juga can be considered as the railway man)...


photo from google

The railway man ni cerita zaman perang, ketika jepun menakluki singapura, dan dipendekkan cerita, si eric lomax dan beberapa askar british telah menjadi tawanan perang dan dikerah untuk bekerja membina trek keretapi thai-burma utara semenanjung malaysia.

lomax ni ada kepakaran untuk membina radio, so one day lomax and his friends kedapatan mempunyai radio di kem tahanan, tidak tahan melihat kawan dia didera, lomax mengaku yang radio tu dia yang buat, so bermulalah kisah bagaimana lomax didera dengan teruk di kem tersebut.

kalau korang rasa your life is suck, better korang tengok this movie (based on true story) and then korang akan appreciate your life a bit better than before. so, who is Nagase? Nagase ni ialah salah seorang kompetai (askar jepun la kan) yang mendera si lomax ni...

perang dah tamat, jepun pun dah kalah, so semua orang balik ke tempat asal, masa berlalu dan lomax pun dah tua kan, tapi his trauma about what had happened to him during the war still ndak pernah hilang. And one day, kawan lama si lomax ni datang melawat, and told lomax yang nagase ni still alive and now living in thailand as a tourist guide....

what happened then? jeng jeng jeng.... lomax went to thailand cari Nagase untuk balas dendam... ni memang biasa la kan, kalau dah orang dera korang, mesti korang nak balas dendam kan kalau ada kesempatan.... tu perasaan lomax ja mau balas dendam, tapi in the end they forget the past and become best friend, n part ni buat mrs pip rasa sangat terharu ... thumbs up mr.Lomax!


photo from google

ni ialah Eric Lomax dan Takashi Nagase, real person... finally, mereka menjadi sahabat baik sehinggalah kematian Lomax pada tahun 2012... puashati tingu movie ni, tapi for sure movie ni not for children under age coz ada adegan ganas part di mana lomax kena dera, it was extremely evil in my point of view ....

so anyone, happy watching.

#moviereview
#therailwayman

cheers.

Mengidam puding telur

February 27, 2015 0
Mengidam puding telur
hi there,

Happy Friday semua.... mr.Husband go fishing,  hopefully cuaca elok sepanjang pemergian incik suami ke laut... Insya allah...

Last few days kan mrs pip ni blajar buat puding telur,  tetiba teringat my late auntie punya puding telur yg dikenali sebagai leche flan dikalangan masyarakat Filipina.. my aunt ni orang Bicol, n kaau tak silap hidangan leche flan ni is their trademark dish especially during fiesta n birthday party...

So,  mrs pip pun try la kan buat,  the final product taste was so-so ja... Kira jadi juga the pudding,  tp the taste is just on the par,  mcm ada jer yg kureng... Tp at least mrs pip dah try... Moreover,  ni 1st time buat sendiri,  dulu-dulu harap my aunt ja buat kan.... Nevermind la,  mr. Husband said 'try again dear'... Haha, ' dear' tu tak masuk skrip incik suami hokey,  i just put to make the sentence sounds sweet... Ngee...

This is mrs pip punya versi leche flan aka puding telur berkaramel

Walaupun the taste tak sehebat like what my aunt did, tp mr. Husband n mrs pip makan satu loyang! And try eat with chocolate n raisin or berries,  it takes you to another level eating this classic dessert.

Nanti in the next entry mrs pip share the recipe hokey,  need to do some adjustment....

cheers.

Tuesday, 24 February 2015

First entry ... testing

February 24, 2015 0
First entry ... testing
hi there,

Alhamdulillah, it's my 1st entry .... have been thinking to create my own blog, but not until I asked my mr.Husband ... why you wanna blog? tu soalan mr.Husband. well, mrs pip berblog just for suka suka, gonna be a diary for the kids, so bila mereka grown up nanti, boleh tengok cerita mereka kat sini ....

then tanya mr.Husband lagi, kalau ada blog, mau bagi nama apa aaaarrr? .... eh eh, itu pun mau tanya, suka hati nak letak apapun ... fikir punya fikir, last last mr.Husband cakap "letaklah sukasukasurirumah" ... tak fikir panjang terus guna nama tu sebagai nama blog ...




 so, here I am, blogging inside www.sukasukasurirumah.blogspot.com ... one day, gonna get my own domain, tapi tu nanti lah, tunggu blog ni dah set up cantik cantik ... sekarang ni still belajar berblogging, banyak lagi benda yang belum difahami ....

cheers ...